Udlejere af erhvervslokaler melder efterhånden alt udsolgt midt i byen.
Butiksejere er lidt ligesom landmænd – det går aldrig rigtigt godt. Så når jeg nu hører dem sige, at det går godt, så tror jeg virkelig på det, siger Henrik Vincents Johansen, der både er direktør i Ejendomsselskabet Roskilde Fællesbageri og bestyrelsesmedlem i Roskilde Handel.
Erhvervsmægler Laura Heideby driver Heideby Estate i Hersegade, og hun må konstatere, at der efterhånden er tomt på hylderne. – Jeg har udsolgt af alle varer. Og dem jeg stadig har, er der forhandlinger på alle sammen, fortæller hun. Det går med andre ord godt for handlen i Roskilde.
Omkring en håndfuld butikslokaler står tomme i gågaden i skrivende stund, men mindst et par stykker af dem tilskriver Henrik Vincents Johansen og Laura Heideby udlejers urealistiske vilkår, mens de øvrige er i proces med at blive udlejet. Situationen i Roskilde afspejler billedet på landsplan, hvor færre erhvervslokaler står tomme end før coronakrisen. Det viser helt nye tal fra det kvartårlige markedsindeks over udbudte erhvervslokaler, som udgives i fællesskab af erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk, Dansk Ejendomsmæglerforening og EjendomDanmark.
Detailhandlen er tilbage.
Eksemplerne på den igangværende opblomstring for Roskildes handelsliv er mange. Efter tøjbutikken Zander flyttede lokaler, blev det fraflyttede butikslokale udlejet, inden det overhovedet kom på markedet. Samtidig opgrader lingeriforretningen Femilet hele deres butik i Algade, mens konkurrenten Change atter er rykket ind i Skomagergade. I Fællesbageriets ejendom i Støden åbner Tvis Køkkener i halvdelen af et 900 kvm stort lokale i slutningen af september. – Tendensen er, at vi ser meget detailhandel, og det er meget positivt, at det ikke kun er bespisning og servicefag, som vi har set de senere år, siger Laura Heideby. Også i sidegaderne, hvor mindre lokaler giver plads til nye iværksættere og specialbutikker, er alt stort set udlejet. – Der er ingen ledige lokaler i Sankt Ols Gade, og det er et meget godt tegn på, hvordan det går i Roskilde, vurderer Henrik Vincents Johansen.
Drømmen i sidegaderne.
Og det er netop i sidegaderne, at kuglerne typisk støbes til forretninger, der siden kan vokse sig langt større. – Ude i sidegaderne har du kravlegården. Der starter man med at afprøve sit koncept, og så kan man rykke op i hovedgaden, når det bærer, og man skal bruge mere personale, fortsætter han. Og der er stor efterspørgsel på de mindre lokaler i sidegaderne – blandt andet også fra helt nye iværksættere, der nu vover springet ud i selvstændigheden. – Jeg tror, corona har rusket op i noget. Mange har haft tid hjemme og har skullet administrere deres egen arbejdstid, og det har plantet et frø for mange til at springe ud som selvstændig med deres iværksætterdrøm, vurderer Laura Heideby.
Henrik Vincents Johansen glæder sig over den positive udvikling, som både giver et stærkt og varieret handelsliv i byen, og samtidig skaber arbejdspladser og et styrket skattegrundlag. – Selvfølgelig bliver der handlet meget på nettet, men folk vil gerne tilbage og have ordentlig betjening igen. Og butikkerne har lært, at de skal have begge dele – både fysisk butik og netbutik, siger han.
Tekst og foto: Tomas Skov, Sjællandske Medier